Interview
Utrechtse queer geschiedenis
Museum Catharijneconvent
20:30 en 22:00 uur
30 minuten
Nep of echt? Hoe voelde je je als je als nep-hetero door het leven ging (moest gaan)? Hoe bevrijdend is het als dat niet meer hoeft? Als je mag scanderen: ‘Geen Gijsen of Simonis, geef mij maar een Adonis’ (in bisschopsstad Roermond, eerste grote homodemonstratie op 14 april 1979 tegen uitspraken van bisschop Gijsen dat homo’s geen volwaardige leden van de katholieke kerk konden zijn), of mag zingen dat de kus tussen Romeo en Julius niet meer verboden is, dat je mag zingen : ’Glad to be gay, sing if you’re happy that way’. Geen ‘nep-leven’ meer hoeft te leiden maar een leven in volle glorie? Wim Sonneveld zat zijn hele leven in de kast, Robert Long sprong eruit. Geen nepverhalen meer godzijdank!
Iris Bouman interviewt Kees van den Berg tijdens de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis.
Iris Bouman (1998) is historicus en geïnteresseerd in queer geschiedenis. Na studies Geschiedenis en Genocidestudies werkt ze nu als historicus aan uiteenlopende projecten over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Ook schrijft ze regelmatig over muziek, onder andere bij 3voor12 Utrecht.
Kees van den Berg (1948) is geboren en getogen Utrechter en sinds begin 70er jaren op meerdere fronten actief op het terrein van LHBTI-emancipatie (o.a. COC-Midden Nederland, Flikkercabaret Spitsroeden, de homohoreca, Midzomergrachtfestival, LHBTI-beleidsadviseur gemeente Utrecht). Mede door zijn toedoen vond in 2013, het jaar van de Vrede van Utrecht, de Roze Zaterdag in Utrecht plaats. De laatste jaren zet hij zich in als ambassadeur bij Stichting Roze 50+, belangbehartiger van LHBTI-ouderen. In seizoen 2018 -2019 was hij Mr. Senior Pride Nederland. Kees is ook muzikant, was toetsenist van de Utrechtse popgroep Kadanz (hits o.a. In Het Donker… en Intimiteit) en vormt tegenwoordig een zangduo met Ingeborg Hornsveld met een Queer-liedjesprogramma. Hij is in 2022 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet voor de LHBTI+-emancipatie.
Locatie
Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht
Museum Catharijneconvent
Activiteiten:
Locaties
Kunstbedrog: ’the Spanish Forger’
Mini-college en skillstest
Utrechts Archief
Vervalst middeleeuws ivoor
Mini-college
Museum Catharijneconvent
Utrechtse queer geschiedenis
Interview
Museum Catharijneconvent
Sterke verhalen
Interactieve lezing - Landschap Erfgoed Utrecht
Academiegebouw
Escape Room: hekserij of valse beschuldiging?
Escape Room
Utrechts Archief
Magazijn de Zon
Theaterwandeling
Magazijn de Zon
Nét echt: aan de slag met visuele technieken
Workshop
Utrechts Archief
Door de lens van Moesman
Flitsrondleiding
Utrechts Archief
De Groate Utreg Kwis met Koos Marsman
Kwis
Academiegebouw
Spinvis
Concert
Domkerk
De mens, de machine en de therapeut – Hans Schnitzler
Lezing
Academiegebouw
De waarheid verzinnen – lezing door Arthur Japin
Lezing
Academiegebouw - Aula